Zweedse staatssteun voor Saab en Volvo

De Zweedse overheid is bereid om Saab en Volvo te steunen. Diverse buitenlandse media melden dat het land zo’n 2,65 miljard euro uittrekt om de merken uit de brand te helpen.

De Zweedse overheid komt toch met geld over de brug om Volvo en Saab te steunen. De 2,65 miljard wordt voor een deel gebruikt om kredietgaranties af te geven en voor een deel als tijdelijke lening. Daarvan moet een minimaal bedrag naar de ontwikkeling van milieuvriendelijke auto’s gaan. Een eerdere hulpaanvraag van de Amerikaanse moederbedrijven van Volvo en Saab leidde tot niets.

Zweden is nu toch over de brug gekomen omdat het land de werkgelegenheid wil veiligstellen. Volgens het Duitse tijdschrift Automobilwoche zijn er bij Saab en Volvo gezamenlijk zo’n 30.000 mensen werkzaam. Wanneer je alle toeleveranciers meerekent zijn dit er nog veel meer. De Zweedse overheid wil met de staatssteun voorkomen dat er (nog meer) banen verloren gaan.

Zowel Saab-eigenaar General Motors als Volvo-eigenaar Ford heeft zijn Zweedse merk in de etalage gezet. Ford vraagt zes miljard dollar voor Volvo, de vraagprijs van Saab is niet bekend. De Zweedse overheid geeft aan nadrukkelijk geen plannen te hebben om een van de twee autofabrikanten over te nemen.

Tags: