Zweedse auto’s kunnen tegen een stootje

Het Amerikaanse veiligheidsinstituut IIHS is zeer onder de indruk van de crashbestendigheid van de Volvo C70 en Saab 9-3 Cabrio. Het IIHS onderwierp voor het eerst tien middelgrote cabriolets aan botsproeven en reikte daarna de Top Safety Pick uit aan beide Zweedse auto’s.

Om deze onderscheiding te verdienen moet een voertuig in drie crashtests telkens de score ‘goed’ behalen. De crashes worden frontaal, zijdelings en van achteren gesimuleerd. Bij de impact aan de achterzijde van de auto worden de stoelen beoordeeld op hun vermogen het risico van whiplash te beperken. Ook moet de auto standaard uitgerust zijn met een elektronisch stabiliteitscontrolesysteem (ESC) om voor de ‘Top Safety Pick’-award in aanmerking komen. Voor cabrio’s eist het IIHS bovendien dat het voertuig is voorzien van rolbeugels zoals de Volvo C70 die heeft in de vorm van het Roll-over Protection System (ROPS).

“De uitkomsten van de botsproeven van de 9-3 en C70 zijn indrukwekkend”, zegt Adrian Lund, voorzitter van het IIHS. “Deze auto’s hebben alles wat consumenten wensen op het gebied van veiligheid. Niet alleen bieden ze goede bescherming bij botsingen op hoge snelheid, maar de stoelen en hoofdsteunen zijn ook zo ontworpen dat whiplashes worden voorkomen bij aanrijdingen van achteren.” Ook de Mitsubishi Eclipse en Volkswagen Eos doorstonden de crashtests goed. De Pontiac G6 Convertible liet de minst indrukwekkende resultaten noteren van de tien onderzochte cabriolets.

Tags: