Zelfrijdende auto Google weer een stapje dichterbij

Google heeft duizenden testkilometers in stadsverkeer gemaakt met de zelfrijdende auto. Die is daarmee weer een stapje dichterbij gekomen. Volvo is tegelijkertijd gestart met de eerste praktijktests.

Google’s zelfrijdende auto is weer een stukje slimmer geworden. De auto kan nu ook zelfstandig rijden in een drukke stad, waar lastige verkeersituaties zijn – zoals een geparkeerde vrachtwagen op de rijbaan, een plotseling overstekende voetganger en een auto die uit een onoverzichtelijke zijstraat komt.

Google heeft inmiddels duizenden testkilometers in Mountain View afgelegd, een stad in de Amerikaanse staat California met iets meer dan 75.000 inwoners. Google heeft de software fijngeslepen, zodat deze nu ook wegrijdende bussen, werkzaamheden en fietsers die hun hand uitsteken herkent. Ook kan de software beter anticiperen op onverwachte bewegingen van andere verkeersdeelnemers.

Google zegt dat er nog steeds veel werk is te doen, de stad is een veel lastiger terrein voor de zelfrijdende auto dan de snelweg. Bovendien is Mountain View nog maar een kleine stad en zelfs in die stad kan de auto niet in alle straten al zelfstandig rijden. 

Volvo laat tegelijkertijd weten dat het merk is gestart met de eerste praktijktesten van zelfrijdende auto’s rondom de Zweedse stad Göteborg. Volvo is nog niet zo ver als Google, dat er al ruim een miljoen testkilometers op heeft zitten. De V60’s waarmee Volvo test kunnen op dit moment zelfstandig in hun rijbaan blijven rijden, het verkeer in de gaten houden en hun snelheid hierop aanpassen. 

Tags: