WHIPS werkt bij Volvo

Volvo heeft veiligheid voor automobilisten hoog in het vaandel staan. Iedere Volvo is tegenwoordig uitgerust met een compleet arsenaal aan veiligheidssystemen. In 1998 introduceerde de Zweedse autofabrikant bijvoorbeeld WHIPS, ofwel het Whiplash Protection System. Uit onderzoek blijkt dat dit systeem de kans op langdurig nekletsel bij een aanrijding van achteren met de helft vermindert.

Wie wel eens is geconfronteerd met een whiplash weet er alles van, meestal duurt het maanden voordat de klachten verdwenen zijn. Dergelijke kwetsuren zijn de meest voorkomende vorm van letsel onder verkeersslachtoffers. Daarbij houdt tien procent van de slachtoffers gedurende een jaar of langer nekklachten. Voor Volvo was dat reden om onderzoek te laten verrichten naar de effectieve werking van de WHIPS anti-whiplash hoofdsteun.

En de Zweden kunnen gerust zijn. Uit het door biomechanica-expert Lotta Jakobsson verrichte onderzoek kwam naar voren dat WHIPS het aantal nekgerelateerde klachten als gevolg van een aanrijding met 33 procent verminderd. En het aantal mensen dat na een crash langer dan een jaar last houdt van zijn nek, is dankzij WHIPS met 53 procent lager.

Uit het onderzoek bleek ook dat de mate van nekletsel niet alleen afhankelijk is van de ernst van een ongeval. Ook het geslacht, leeftijd, lengte en gewicht van de inzittenden spelen een rol, evenals de zithouding en de algehele lichamelijke conditie.

Tags: