Werking Volvo’s City Safety System bewezen

De crashtestdummy’s van het Britse onderzoeksbureau Thatcham hebben een rustig dagje achter de rug. Waar ze normaal gesproken de ene knal na de andere te verduren krijgen, was er in de nieuwe Volvo XC60 weinig te beleven. Dankzij het innovatieve City Safety System van het Zweedse merk waren de onderzoekers niet in staat de auto op zijn voorganger te laten botsen.

Volvo’s City Safety System grijpt bij snelheden tot 30 km/h automatisch in wanneer een aanrijding dreigt. Volgens Volvo vindt driekwart van de gerapporteerde ongevallen bij deze snelheden plaats. Vaak blijkt dat de bestuurder helemaal niet geremd heeft, bijvoorbeeld door afleiding. City Safety remt de auto automatisch af zodra de bestuurder op het punt staat achterop de voorligger te botsen.

City Safety houdt de verkeerssituatie voor de auto in de gaten met behulp van een lasersensor die ter hoogte van de binnenspiegel in de voorruit is gemonteerd. De sensor kan voertuigen en andere objecten detecteren die zich op een afstand van maximaal tien meter van de voorbumper van de auto bevinden. Het gaat dan om voorliggers die ofwel stilstaan ofwel in dezelfde rijrichting rijden als de Volvo. Bestuurders moeten dus nog altijd opletten op voertuigen die plotseling de hoek om komen zeilen.

Tags: