Volvo’s visie op de compacte auto van de toekomst

In de historie van de auto zijn voortdurend alternatieven bedacht voor de traditionele stoelopstelling twee voorin, drie achterin. Volvo komt nu met een twee plus een. Het studiemodel 3CC biedt voorin ruimte aan twee volwassenen, terwijl achterin twee kinderen of een volwassene royaal moeten kunnen zitten. Maar dat is niet het enige bijzondere aan deze realistische concept car.

Door het verrassende zitconcept kon de carrosserie aan de achterkant zeer spits toelopen, wat zorgt voor een zeer gunstige luchtweerstand, die zelfs dertig procent lager is dan van de huidige S40. Verder heeft de 3CC vleugeldeuren en een instrumentenpaneel dat naar voren beweegt als deze worden geopend. Het koetswerk is gemaakt van ultralichte materialen.

Ook hebben de Zweden extra aandacht besteed aan het vloerconcept. Door de toepassing van een dubbele vloer is de 3CC geschikt voor uiteenlopende aandrijfsystemen: van traditionele verbrandingsmotoren tot hybridesystemen. Het studiemodel beschikt over een elektromotor, waarmee een topsnelheid van 135 km/h en een acceleratie van 0 tot 100 km/h van 10 seconden mogelijk is.

De 3CC is bedacht door het Volvo Monitoring & Concept Center, Volvos ideeënfabriek in Californië. Het is een doorontwikkeling op de Tandem-modellen die Volvo eerder onthulde. De kans dat de 3CC er in deze vorm komt is klein, maar veel stylingdetails zullen straks terug te vinden zijn in de nieuwe kleine Volvo die als 30-serie zal worden geïntroduceerd.

Tags: