Volvo’s nog veiliger

Volvo heeft weer een aantal geavanceerde voorzieningen geïntroduceerd die de veiligheid van de inzittenden vergroten. Driver Alert Control houdt de fitheid van de bestuurder in de gaten en geeft een melding wanneer het tijd is voor een pauze en Collision Warning met Auto Brake zorgt ervoor dat de auto volautomatisch remt wanneer een aanrijding met een voorligger dreigt.

De bestuurder krijgt door middel van een melding eerst zelf de kans te reageren op het dreigende onheil, wanneer het systeem dit niet toereikend acht, grijpt het in en brengt het de auto volledig automatisch tot stilstand. “Dit kan voor de inzittenden van de betrokken voertuigen het verschil maken tussen een ernstige verwonding of een relatief onschuldige afloop”, zegt Ingrid Skogsmo, directeur van het Volvo Cars Safety Centre. CWAB maakt gebruik van een radarsensor en een camera om een voorligger te detecteren.

De schade beperkt houden is natuurlijk belangrijk, maar nog beter is om ongelukken te voorkomen. Volvo levert daar een bijdrage aan met Driver Alert Control. Het systeem registreert de bewegingen van de auto en beoordeelt of de auto op gecontroleerde dan wel ongecontroleerde wijze wordt bestuurd. Wanneer de aandacht lijkt te verslappen, bijvoorbeeld door vermoeidheid tijdens lange ritten, krijgt de bestuurder een waarschuwingsmelding op zijn display. “Het systeem geeft een betrouwbare indicatie of er iets fout dreigt te gaan en waarschuwt de bestuurder voordat het te laat is”, verklaart projectmanager Daniel Levin. “Wij richten ons niet op menselijk gedrag, dat wisselt immers van persoon tot persoon, maar op het effect dat vermoeidheid of verminderde concentratie heeft op het rijgedrag.”

De extra veiligheidsvoorzieningen zijn vanaf eind 2007 leverbaar in de Volvo S80, V70 en XC70.

Tags: