Volvo YCC: Geen truttig boodschappenwagentje

De emancipatie is definitief doorgebroken in de auto-industrie. Vijf vrouwen van Volvo ontwierpen een auto die volledig voldoet aan de eisen die moderne vrouwen aan een auto stellen. In Your Concept Car (YCC) dient gemak de mens.

Volvos Your Concept Car is van buiten niet echt verrassend. Hij verschilt niet veel van een concept car die door een man ontworpen zou zijn. Op de grote bumpers na dan, maar dat is tegelijkertijd een onaardige verwijzing naar de matige parkeervaardigheid van veel vrouwen. Toch stond gemakkelijk parkeren wel op het eisenlijstje van de vrouwelijke ontwerpers. Wat een zelfkennis.

Opruimen

Andere eisen waren: gemakkelijke in- en uitstap, goed zicht rondom en slimme opbergmogelijkheden. En in opruimen zijn vrouwen goed. Dat blijkt duidelijk uit het interieur. De versnellingspook en de handrem zijn verplaatst naar het stuur (er is niets nieuws onder de zon) om ruimte te creëren tussen de voorstoelen. Daar bevinden zich nu een ondiep compartiment voor sleutels, mobiele telefoon en munten. Door dat naar achteren te schuiven ontstaat er groter vak waar de handtas in kan. Dan is er ook nog een tweede vak voor een laptop en een koelvak waar de bestuurder makkelijk bij kan. Alles bij de hand dus, en goed verborgen voor onverlaten die bij het stoplicht je ruitje inslaan en je handtas van de bijrijderstoel grissen. Er is dus echt over nagedacht.

Bloemetjesmotief

Volvo laat zien dat vrouwen heel goed in staat zijn een auto te ontwerpen, zonder dat het een truttig boodschappenwagentje wordt. Hoewel de dames zich iets teveel hebben laten gaan bij de bekleding: laat het bloemetjesmotief op de stoelen in hemelsnaam geen trend worden!

Tags: