Volvo XC90: Zweedse luxe

Niet alles wat uit Zweden komt is goedkoop en moet je zelf nog in elkaar zetten. De Volvo XC90 Executive is kant-en-klaar en een heuse aaneenschakeling van luxe. De prijslijst begint bij 81.950 euro.

De Executive is het boegbeeld van de XC90-serie. De Zweden hebben niet simpelweg wat extra’s aan de andere uitvoeringen toegevoegd, maar het model in zijn geheel op een hoger niveau getild. “De Volvo XC90 Executive is de meest prestigieuze XC90-uitvoering, bestemd voor een zeer specifieke klantengroep”, vertelt Karin Falk, verantwoordelijk voor Special Vehicles bij Volvo Cars. “Om aan de hoge verwachtingen te kunnen voldoen, hebben we het model iets aangepast. Naast de standaardaanpassingen aan de XC90 hebben we bij dit topmodel van de serie diverse andere, meer onderscheidende aspecten onder de loep genomen.”

Zo zijn bij de Volvo XC90 Executive onder meer buitenspiegels en C-stijlen die zijn verchroomd en wielkasten die in carrosseriekleur zijn gespoten. Beide uitlaten komen samen in een ovaalvormig uitlaateindstuk. De binnenkant is bij de upgrade zeker niet overgeslagen. Veel leder, walnoothouten details en horloge-achtige tellers sieren het interieur, dat bovendien is voorzien van dik hoogpolig tapijt.

Standaard beschikt de Volvo XC90 Executive over een entertainmentsysteem voor de achterpassagiers en aansluitmogelijkheden voor bijvoorbeeld een extra dvd-speler of iPod. Ook een koelbox kan optioneel worden geïntegreerd. De Executive-reeks begint bij de D5-dieselmotor vanaf 81.950. De 238 pk sterke 3,2 liter zescilinder lijnmotor is leverbaar vanaf 82.900 euro. Het absolute topmodel is de V8 met 315 pk, vanaf 94.245 euro.

Tags: