Volvo XC60 Concept gelekt

Nog voordat hij zijn première beleeft op de autoshow van Detroit in januari zijn de eerste foto’s van de Volvo XC60 – zoals tegenwoordig al bijna gebruikelijk is – alweer opgedoken op internet. Volvo’s compacte SUV moet het de Aziaten die dit segment domineren knap lastig kunnen maken.

Na de presentatie van het model in Detroit, moeten we overigens nog wel een tijdje wachten voordat we de XC60 echt op de weg zullen tegenkomen. De productieversie wordt pas in 2009 verwacht. Tegen die tijd zal Volvo het niet alleen tegen de Aziatische merken op moeten gaan nemen in de klasse van de kleine SUV’s, maar ook de strijd aan moeten gaan met andere nieuwkomers als de Audi Q5 en Mercedes-Benz GLK.

Opvallend is dat insiders niet verwachten dat er veel verschil zal zitten tussen de showauto en het definitieve model. Blijkbaar heeft Volvo nog veel tijd nodig om het futuristische interieur op orde te krijgen. De XC60 deelt overigens het onderstel met de nieuwe Land Rover Freelander. In de achterzijde is bovendien de nieuwe C30 te herkennen in de grote achterruit die in de klep doorloopt.

Uiteraard wordt de Volvo XC60 een vierwielaangedreven auto. Details over de motorisering ontbreken nog, maar Volvo heeft een rijke collectie vier- en vijfcilinders waaruit kan worden gekozen. De XC60 is voorzien van het nieuwe City Safety System van Volvo, dat helpt bij het voorkomen van botsingen op lage snelheid.

Tags: