Volvo XC40 wordt eerste elektrische auto van het merk

Volvo bevestigt dat er elektrische uitvoeringen van bestaande modellen aankomen, te beginnen met de XC40. Het deelt de techniek met Polestar-modellen.

De XC40 wordt als eerste Volvo-model volledig geëlektrificeerd. Dat heeft Volvo-ontwerpchef Thomas Ingenlath gezegd tijdens de onthulling van de Volvo S60, deze week in de Verenigde Staten. Volgend jaar wordt eerst het tweede model van Polestar onthuld en ‘vlak erna’ volgt de elektrische XC40. Die maakt gebruik van de aandrijftechniek van Volvo’s zustermerk. Naar verluidt kan de SUV 500 km op een lading stroom rijden.

Volvo volgt een andere weg naar elektrificatie dan de meeste autofabrikanten. Waar concurrenten als Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz een aparte modellijn introduceren voor hun elektrische modellen, gaat Volvo de bestaande modellen een voor een voorzien van elektrische aandrijving. Het biedt deze dan aan naast uitvoeringen met een milde hybride en met een gewone of plug-in hybride aandrijflijn, zoals het geval is met de S60. Ondertussen faseert het Zweedse merk de dieselvarianten uit.

Tijdens de bijeenkomst heeft Ingenlath laten weten dat door deze strategie Volvo’s nieuwe generatie modellen gewoon beschikbaar blijft. “We willen beslist niet iets dat we pas succesvol geïntroduceerd hebben als een XC40 van de markt halen alleen maar omdat brandstofmotoren gaan verdwijnen,” aldus de ontwerpchef. Mocht er iets nieuws uitgeprobeerd moeten worden, dan zal dat gebeuren onder Polestar-badge.

De topman heeft ook al verteld welk tweede Volvo-model aangeboden gaat worden als elektrische auto: dat wordt de nieuwe generatie XC90, die in 2021 in productie gaat. In 2025 zou de helft van het Volvo-gamma met elektrische variant leverbaar moeten zijn.

Tags: