Volvo V60 Hybride: minder dan 50 g/km CO2

Volvo komt met een plug-in hybride versie van de V60. Dat wordt een bijzonder model, want het gaat om een auto ‘met alle traditionele eigenschappen van een sports tourer’ maar dan zeer schoon en zuinig.

Tijdens de persdagen van Autosalon van Genève onthult Volvo een bijna productieklare V60 stekkerhybride. Er zijn twee dingen bijzonder aan deze dieselhybride. Ten eerste gaat het om een zogenaamde ‘tweede generatie hybride’, zoals Volvo het noemt. In plaats van te kiezen tussen een hybride aandrijving en technieken om de efficiëntie – en daarmee het energieverbruik – te optimaliseren heeft het Zweedse merk beide strategieën toegepast.

Dat resulteert in ongelooflijke verbruikscijfers en uitstootwaarden. De CO2-uitstoot komt onder de 50 g/km te liggen, zo belooft Volvo. De dieselconsumptie ligt op 1,9 l/100 km, dat is 1 op 52,6! Toch gaat het om een stevige dieselmotor: de vijfcilinder 2,4 liter D5-turbodiesel, goed voor 215 pk en 440 Nm koppel. Daarnaast beschikt de hybride ook nog over een elektromotor van 70 pk. De een stuurt de voorwielen aan, de ander de achterwielen. Een zestraps automaat doet het verdere werk.

Want dat is de tweede bijzonderheid: de Volvo V60 Plug-in is een sports tourer ‘voor kopers die geen compromis willen sluiten’. CEO Stefan Jacoby zegt: “Alle traditionele eigenschappen van een sports tourer zijn aanwezig. Wat we gedaan hebben is extra smaak toegevoegd met geavanceerde technologie.” Deze techniek is ontwikkeld in samenwerking met de Zweedse energieleverancier Vattenfall.

Net als jij zouden we alles al willen weten over deze aantrekkelijke nieuwkomer. Helaas zijn er nog nauwelijks prestaties bekend, behalve de 0-100 km/u-sprint die de V60 in 6,9 seconden aflegt. Evenmin weten we voor hoeveel euro’s hij in de verkoop gaat. We hebben zelfs nog geen officiële foto. Dat wordt wachten tot 1 maart, wanneer in Genève het doek van de V60 plug-in hybride wordt afgehaald. De sportieve stationwagon met lithium-ion accupakket komt in 2012 op de markt.

Tags: