Volvo test met zelfrijdende auto’s

Volvo heeft in Zweden de eerste succesvolle praktijktest uitgevoerd met een zelfrijdende auto. De S60 volgde geheel zelfstandig het spoor van de vrachtwagen die voor hem reed.

Volvo kan terugkijken op een succesvolle eerste test met een zelfrijdende auto. Eerder al verliepen testen op de simulator naar wens en daarom was het tijd voor de volgende stap: een praktijktest op het circuit. De auto volgde, door te communiceren met de voorligger, braaf de vrachtwagen. Het sturen, remmen en accelereren ging geheel automatisch.

Het is de bedoeling om de techniek binnen tien jaar productierijp te maken. Het gaat dan niet om geheel zelfstandig rijdende auto’s maar om techniek die het mogelijk maakt om zonder bemoeienis van de bestuurder in de file of colonne te rijden. Dit zorgt voor een hogere verkeersveiligheid, efficiënter gebruik van het asfalt, een hoger rijcomfort voor de bestuurder, minder brandstofverbruik en minder uitstoot van CO2.

De praktijktest maakt onderdeel uit van Sartre-project (Safe Road Trains for the Environment), waarin meerdere bedrijven participeren. Het project wordt deels gefinancierd door de Europese Unie. Om de techniek in de praktijk te brengen moeten er behalve technische ook nog juridische hobbels worden genomen. De wetgeving in Nederland en Europa is nog niet ingericht op zelfrijdende auto’s.

Tags: