Volvo test met wegmagneten voor autonoom rijdende auto

GPS-signalen en cameradata zijn niet alle gevallen voldoende om volledig autonoom te kunnen rijden. Daarom test Volvo nu met magneten in het wegdek.

Volvo is een van de merken die serieus werk maakt van de zelfrijdende auto. Eén van de beperkende aspecten bij de ontwikkeling blijkt de beperkte inzetbaarheid van GPS en camera’s te zijn. De data die afkomstig is van GPS-signalen, sensoren en camera’s is namelijk niet onder alle omstandigheden betrouwbaar, bijvoorbeeld bij slecht weer. De oplossing is volgens Volvo om magneten in het wegdek te verwerken, waardoor de auto altijd zijn positie kan bepalen – ongeacht de (weers)omstandigheden.

De magneten worden aangebracht tussen de wegmarkering en hebben een maximale onnauwkeurigheid van 10 centimeter. Sensoren in de auto lezen de magneten af, ook als er sneeuw op het wegdek ligt.

Volvo heeft de techniek getest bij diverse snelheden en de eerste testresultaten zijn positief. “Onze testen hebben uitgewezen dat deze zogenaamde ferriet-magneten een efficiënte, betrouwbare en relatief goedkope oplossing zijn voor de infrastructuur en de sensortechnologie op de auto. De volgende stap is om ze toe te passen in het werkelijke verkeer”, aldus Jonas Ekmark, hoofd preventieve veiligheid bij Volvo.

Tags: