Volvo test met range extenders

Volvo start begin volgend jaar met praktijktesten met elektrisch aandreven C30’s en V60’s met een range extender. De Zweden hebben drie verschillende aandrijflijnen ontwikkeld.

De elektrische auto is geen oplossing voor schone mobiliteit in de toekomst zolang de accu’s een te beperkende factor vormen. Een mogelijke oplossing is de toevoeging van een range extender, een compacte brandstofmotor die de accu’s kan opladen of ondersteuning biedt bij de aandrijving van de wielen. De Fisker Karma, Opel Ampera en Chevrolet Volt – die allemaal nog dit jaar op de markt komen – maken gebruik van zo’n range extender.

Volvo stuurt begin volgend jaar de eerste testexemplaren de weg op. Het merk voert testen uit met drie verschillende opstellingen. De eerste testauto is een C30 Electric die is voorzien van een driecilinder benzinemotor, die ook op bio-ethanol loopt. Deze motor heeft 60 pk en is ingebouwd onder de vloer van de bagageruimte. Via een 40 kW generator levert de benzinemotor direct ‘power’ aan de elektromotor. Als bestuurder kun je er ook voor kiezen om dat indirect te laten gebeuren, dan laadt de driecilinder de accu’s op. De C30 Electric rijdt 110 kilometer op alleen elektriciteit, met de range extender erbij wordt de actieradius vergroot naar ruim 1.100 kilometer.

Testauto 2 heeft een zogenaamde parallelgeschakelde range extender. De 190 pk sterke turbomotor – wederom achterin geplaatst – drijft direct de achterwielen aan. In combinatie met de elektromotor is het totale vermogen 300 pk, goed voor een 0 tot 100 km/u sprintje in slechts 6,0 seconden. De benzinemotor kan via een generator ook de accu’s opladen. Bij lagere snelheden functioneert bij normaal gebruik alleen de elektromotor.

De derde testauto heeft eveneens een parallelgeschakelde range extender maar nu zijn alle onderdelen ondergebracht onder de motorkap. Alleen de accu’s liggen achterin. Hoewel de door Volvo bijgeleverde afbeelding anders beweert is ‘opstelling nummer 3’ geplaatst in een V60. Dit model rijdt geheel elektrisch tot 50 km/u, daarboven assisteert de brandstofmotor.

Volvo belooft voor deze modellen een CO2-uitstoot van 50 g/km of minder. Wanneer we een van deze drie modellen op de markt kunnen verwachten is nog niet bekend maar reken op 2013.

Tags: