Volvo start offensief met bio-ethanol

Volvo breidt het aanbod van modellen die op bio-ethanol kunnen rijden flink uit. Vanaf dit najaar zijn de V70 en S80 leverbaar met tweeliter FlexiFuel-motor. Begin volgend jaar volgt een 200 pk sterke vijfcilinder turbomotor voor beide modellen.

In totaal zijn er dan vijf modellen waarvoor een of meerdere FlexiFuel-motoren voorhanden zijn: de C30, S40, V50, V70 en S80. Volvo hoopt met dit brede aanbod andere fabrikanten en de politiek over de streep te trekken om te investeren in de alternatieve brandstof. “Wij zijn absoluut overtuigd van de mogelijkheden die FlexiFuel biedt, ook in de grotere modellen. Daarom gaan we de komende jaren verder met de invoering ervan. Deze stap zetten we onder invloed van de groeiende beschikbaarheid van biobrandstoffen in heel Europa. Wat verder zou bijdragen aan de ontwikkeling van biobrandstoffen zijn standaarden voor bio-ethanol en richtlijnen voor duurzame productie ervan binnen de Europese Unie”, zegt Lex Kerssemakers, Senior Vice President Brand, Business and Product Strategy bij Volvo Cars.

De FlexiFuel-krachtbronnen kunnen op zowel benzine als E85 lopen. Omdat bio-ethanol voor bepaalde materialen agressiever is dan benzine, zijn enkele aanpassingen noodzakelijk, onder meer aan de brandstofslangen, kleppen en pakkingen. Ook het motormanagementsysteem is aangepast. De 2.0F-motor voor de V70 en S80, die geschikt gemaakt is voor E85-brandstof, levert 125 pk en een koppel van 185 Nm.

Tags: