Volvo start met ontwikkeling nieuwe familie compacte auto’s

Volvo begint in samenwerking met moederbedrijf Geely aan de ontwikkeling van een nieuwe familie compacte modellen. Het gaat in eerste instantie om de opvolger van de V40 en een compacte cross-over.

Nu de uitrol van de nieuwe grote modellen van Volvo is gestart met de nieuwe XC90, is het tijd om te beginnen met de ontwikkeling van de toekomstige compacte modellen. De huidige V40 maakt nog (deels) gebruik van Ford-techniek, zijn opvolger wordt volledig in eigen huis ontwikkeld. Volvo pakt het daarvoor serieus aan en heeft samen met moederbedrijf Geely een nieuw bedrijf opgericht: CEVT, China Euro Vehicle Technologies.

Het nieuwe bedrijf wordt verantwoordelijk voor de volledige ontwikkeling van nieuwe compacte Volvo’s en Geely’s. Een nieuw platform, dat modulair is, kan zowel voor Volvo’s als voor (goedkopere) Chinese modellen worden gebruikt. Voor de Volvo-modellen worden hoogwaardigere onderdelen gebruikt, die ervoor zorgen dat de rij-eigenschappen, trillingen, het geluid, de stijfheid en de veiligheid ‘op Europees niveau’ liggen.

Volvo gaat ook nieuwe motoren ontwikkelen voor zijn compacte modellen. De huidige 2,0 liter motoren zullen ook leverbaar worden in de duurdere uitvoeringen van de toekomstige V40 en de cross-over XC40, maar zijn voor de instapversies te groot. Een logische ontwikkeling zou de komst van driecilindermotoren (benzine en diesel) met een cilinderinhoud van 1,5 liter zijn. Deze motoren worden dan afgeleid van de huidige viercilindermotoren. Een hybride aandrijflijn staat ook op de planning.

Het eerste nieuwe compacte model dat door CEVT is ontwikkeld komt over een jaar of vier op de markt.    

Tags: