Volvo start in 2017 met praktijktest zelfrijdende auto

Volvo start in 2017 in en rond de Zweedse stad Göteborg met een praktijktest van de zelfrijdende auto. Honderd klanten gaan dan met een autonoom rijdende Volvo de weg op.

Volvo heeft van de zelfrijdende auto een belangrijk speerpunt gemaakt. Het merk stelt zichzelf als doel om in 2020 het aantal mensen dat zwaargewond raakt of overlijdt als gevolg van een ongeluk in of met een Volvo te reduceren tot nul. De zelfrijdende auto moet dat volgens Volvo mede mogelijk maken.

Met behulp van de huidige systemen, zoals het automatische remsysteem, lane keeping en adaptieve cruise control is het al deels mogelijk om autonoom te rijden. In de nieuwe Volvo XC90, die eind 2014 op de markt komt, combineert Volvo al diverse van deze systemen zodat de auto in bepaalde situaties zelf kan rijden.

De proef in en rond Göteborg wordt vanaf 2017 uitgevoerd met honderd auto’s, die verdeeld worden over Volvo-klanten in Zweden. De Zweedse overheid neemt deel aan het project, wat betekent dat Volvo toestemming krijgt om de zelfrijdende auto’s op de openbare weg los te laten.   

Tags: