Volvo schaaft S40 en V50 bij

De Volvo S40 en V50 hebben een kleine facelift ondergaan. De nieuwe accenten in het ontwerp moeten de modellen vooral een sterker eigen gezicht geven. Tegelijkertijd moeten ze ook meer aansluiting krijgen bij het design van de nieuwe S80 en V70.

”Wat het exterieur betreft streven we ernaar om meer onderscheid te maken tussen de twee modellen. Voor het interieur zijn de aanpassingen vooral gericht op het creëren van meer en flexibel te gebruiken opbergruimten”, vertelt Steve Mattin, Hoofd Design bij Volvo. De Volvo S40 krijgt daarbij een uitstraling die lijkt op die van de nieuwe S80, terwijl het uiterlijk van de V50 meer overeenkomsten vertoont met de nieuwe V70.

De nieuwe designtaal van Volvo moet sportiviteit uitstralen en daarom spelen verticale visuele elementen een belangrijke rol. Een prominente plaats wordt ingenomen door het Volvo-logo, dat flink in formaat is toegenomen. Wat ook is gegroeid, is de opbergruimte. ”Dat er bij het voorgaande model soms wat kritiek was op de beperkte opberg- en laadruimte, was duidelijk een punt van aandacht toen we het interieur tekenden van de nieuwe S40 en V50. We waren pas tevreden toen we erin waren geslaagd werkelijk elke kubieke centimeter efficiënt te gebruiken”, aldus Steve Harper, hoofdverantwoordelijke voor het design van de vernieuwde modellen. Door herschikking van onder meer de luidsprekers en portierpanelen konden bijvoorbeeld de opbergvakken in de portieren worden vergroot.

Op technisch gebied is weinig gewijzigd. De topdiesel D5 is vanaf medio 2007 ook leverbaar met een handgeschakelde versnellingsbak. Hierdoor heeft de bestuurder 50 Nm meer koppel tot zijn beschikking. De versie met automaat heeft een maximumkoppel van 350 Nm. Bovendien levert de T5-motor nu 230 pk, 10 pk meer dan de vorige versie. De prijzen van de vernieuwde Volvo S40 en V50 stijgen ten opzichte van het huidige model in Nederland met circa 250 euro.

Tags: