Volvo S90 en V90 topscoorders bij EuroNCAP-botsproeven

De Volvo S90 en V90 scoren zo goed in de botsproeven dat ze tot de top 3 van veiligste auto’s behoren die ooit getest zijn. De veel slechter presterende Ford Mustang krijgt een herkansing.

De eerste crashtests van 2017 zijn uitgevoerd. Veiligheidsinstituut EuroNCAP beloont de Volvo’s S90 en V90 met de maximale score van vijf sterren. Het roemt vooral de werking van het standaard beschikbare noodremsysteem voor auto’s en voetgangers. De modellen zijn bovendien voorzien van rijbaan- en snelheidsassistentiesystemen. Mede hierdoor belanden de S90 en V90 in de top 3 van veiligste modellen ooit getest door EuroNCAP. 

Deze prestaties staan in schril contrast met de resultaten van de Ford Mustang. Het huidige model op de Europese markt is niet verkrijgbaar met de nodige veiligheidsvoorzieningen. De botsproeven laten de mogelijke gevolgen zien: een kind achterin kan bij een aanrijding onderdoor de veiligheidsgordel slippen en zo zwaar gewond raken aan de buikholte. Wel aanwezige snufjes blijken niet altijd goed te functioneren. Zo werden bij de frontale botsing de airbags onvoldoende opgeblazen. 

Wil je veilig Mustang rijden dan kun je beter wachten op de vernieuwde Mustang die in Europa standaard zal worden verkocht inclusief Pre-Collision Assist en Lane Keep Assist. EuroNCAP verwelkomt deze updates en geeft aan dat bij introductie onderzocht zal worden of de vernieuwde Ford Mustang in aanmerking komt voor een hogere score.

Crashtest EuroNCAP januari 2016
Model

Inzittenden

voorin

Inzittenden

achterin

Voetgangers-

veiligheid

Safety 

Assist*

Totaalscore
Volvo S90 95 procent 80 procent 76 procent 93 procent 5 sterren
Volvo V90 95 procent 80 procent 76 procent 93 procent 5 sterren
Ford Mustang 72 procent 32 procent 64 procent 16 procent 2 sterren

* beschikbare veiligheidssystemen

Tags: