Volvo S60 concept met kristallen middenconsole

Volvo toont op de North American International Motor Show in Detroit een zeer bijzonder studiemodel van de nieuwe S60. Het interieur is verrijkt met een zwevende middenconsole van handgemaakt kristal. De beroemde Zweedse glasgieter Orrefors tekende hiervoor.

De kristallen middenconsole loopt als een waterval door de auto. Hoewel het rust op rubberen steuntjes, lijkt het paneel te zweven. Geïntegreerde lampjes geven de console een glinsterende gloed. Ontwerpchef Steve Mattin verklaart de keuze voor de samenwerking met glasgieter Orrefors. “Als je spreekt van Scandinavisch design dan is Zweeds glaswerk een natuurlijke inspiratiebron. Grote glasoppervlakten zijn een belangrijk en terugkerend onderdeel in de moderne, Zweedse architectuur. Ze geven de ontwerpen een speciale, lichte transparantie.”

Ondanks 110 jaar aan ervaring met glas gieten was het vervaardigen van de middenconsole geen gemakkelijke opgave voor Orrefors. “De golvende, licht gebogen vorm van de middenconsole en zijn precieze afmetingen waren twee uitdagingen voor ons”, zegt Gunilla Arvidsson, designmanager van Orrefors. “Kristal is levend materiaal, gevormd door mensen. We zijn het niet gewend om met waarden van tienden van millimeters te werken. Bovendien hebben we hier te maken met een uitzonderlijk groot stuk glas.”

De kristallen middenconsole is enkel weggelegd voor het studiemodel. Volgens Mattin biedt het experiment wel perspectieven om in de toekomst op een kleinere schaal kristal in auto’s te verwerken. Toch is de console tot in detail uitgewerkt, inclusief een praktische opstelling van het navigatiescherm en de speciale versnellingspook.

Tags: