Volvo S60 Concept: kerstcadeautje

Dít is de Volvo S60 Concept, een voorbode voor de nieuwe S60 die in 2010 moet verschijnen. De Zweden zelf spreken van een ‘vroeg kerstcadeau’, voor zichzelf dan want een opsteker kan Volvo wel gebruiken.

De S60 Concept geeft in grote lijnen weer hoe de nieuwe S60 eruit komt te zien. De fraaie coupélijn van de huidige S60 is gebleven maar verder straalt de concept vooral veel meer kracht uit dan welke Volvo ook. Het scherp getekende front belichaamt het nieuwe gezicht van het merk, hoewel de overeenkomsten met de eveneens fraaie XC60 duidelijk zijn.

Uiteraard zien we de aparte, in tegengestelde richting openslaande achterdeuren niet terug op het productiemodel. Hetzelfde geldt voor de ontbrekende B-stijl, het glazen dak dat de voor- en achterruit verbindt en het futuristische interieur met kristallen middenconsole. In de koplampunits staan de LED-lichten zo opgesteld dat ze de vorm hebben van een Vikingschip. Zodra de lichten aangaan zijn de zeilen gehesen, zoals op de foto’s te zien is.

Het is een Volvo, dus ook op veiligheidsgebied heeft de S60 een primeurtje. Wanneer een voetganger zich in het pad van de S60 begeeft remt de auto automatisch af, wanneer de bestuurder dat niet doet. Eigenlijk is dit systeem een soort uitbreiding van het City Safety System dat op de XC60 debuteerde.

Onder de motorkap ligt een geheel nieuwe 1.6 GTDi, Volvo’s benaming voor benzinemotoren met turbocompressor. Het blok levert 180 pk en beschikt over directe en dus efficiëntere inspuiting. De CO2-uitstoot is slechts 119 g/km en de S60 verbruikt 5,0 l/100 km (1 op 20). Deze motor zien we in de eerste helft van 2009 al terug in diverse Volvo-modellen maar op de S60 moeten we helaas nog tot 2010 wachten.

Tags: