Volvo S60 concept: blik op de toekomst

Op de Detroit Motor Show, januari 2009, onthult Volvo de nieuwe S60 concept. Vandaag biedt de importeur ons met foto’s al een blik op de binnen- en buitenkant.

In Nederland is de premium middenklasser Volvo S60 behoorlijk populair. Hij behoort tot de best verkopende modellen van het merk. Maar inmiddels is de vierdeurs, die in 2000 werd gepresenteerd, gedateerd aan het worden. Tijd voor een nieuwe versie dus. In januari wordt het prototype onthuld en deze geeft volgens het merk ‘een beeld van de compleet nieuwe S60 bij zijn introductie in het voorjaar van 2010’.

De foto is wat aan de donkere kant, maar duidelijk is dat de coupé-achtige lijn van de S60 sterker terugkomt. Het is een zachte, dubbel golvende lijn vanaf de koplampen tot aan de achterlichten. Ook heeft de S60 een volledig nieuwe schouderpartij. Net als bij Mazda’s Nagare-concepten ontlenen de Volvo-ontwerpers hun inspiratie aan de natuur. Zij houden het dicht bij huis: de Zweedse kustwateren en rotspartijen stonden model voor het ontwerp. De productieversie van de Volvo S60 zal aan de buitenkant niet veel afwijken van de conceptauto.

Dat geldt niet geheel voor de binnenkant. Daar zijn de Zweden geheel los gegaan en hebben de eerder beschreven zuiver kristallen middenconsole in de S60 concept geplaatst. Ook deze kent een vloeiende lijn. Door het gebruik van transparant materiaal en rubberen steuntjes lijkt de slanke console te zweven tussen het instrumentenpaneel en de rugleuning van de achterbank. Hoewel we geen zuiver kristallen console verwachten in de productieversie, belooft Volvo dat we ‘beslist interieurdelen terug zullen zien die gemaakt zijn van kristalachtige materialen’.

Wat Volvo beoogt met de S60 conceptcar is te demonstreren dat een spannend en dynamisch ontwerp ‘goed mogelijk is met behoud van de leidende positie op veiligheidsgebied’. Voor dat laatste moeten we natuurlijk het verkoopmodel in 2010 afwachten. Tot die tijd belooft Volvo Cars Nederland ons nog S60 Editions van de eerste generatie aan te bieden – scherpgeprijsde, rijk uitgeruste zakenauto’s.

Tags: