Volvo rolt lekker verder

Op 22 juni is het precies 90 jaar geleden dat de Svenska Kullagerfabrieken – SKF – de merknaam Volvo liet registreren. Sindsdien werden ongeveer 13,5 miljoen Volvo’s geproduceerd.

Aan de wieg van het Zweedse automerk staat dus een kogellagerfabriek. Dat gekozen werd voor de naam Volvo is daarom misschien ook wel logisch. De naam stamt namelijk af van het Latijnse werkwoord ‘volvere’ dat letterlijk ‘rollen’ betekent. Wie een beetje bekend is met de grammaticale beginselen van het Latijn, weet dat je in de eerste persoon enkelvoud dan uitkomt op ‘volvo’, ofwel ‘ik rol’.

Op 22 juni 1915 werd de naam Volvo officieel vastgelegd. Het merk bleef aanvankelijk maar vijf jaar in gebruik, omdat SKF dacht dat het beter zou zijn om onder eigen naam verder te gaan. Volvo verdween in een stoffige la. Dat duurde tot 1926, toen SKF besloot dat het meer wilde dan alleen maar stalen balletjes produceren. Er kwam een autofabriek en de naam Volvo werd weer van stal gehaald.

Tegelijkertijd werd ook het logo gekozen dat we nu eigenlijk nog steeds kennen, al is het door de jaren iets veranderd. Het logo werd een cirkel met een diagonaal naar boven wijzende pijl. Voor de niet-kenners: dat is het aloude symbool van de oorlogsgod Mars en ook een oud chemisch symbool voor ijzer.

Tags: