Volvo rijdt niet op alcohol

Volvo’s rijden tegenwoordig op allerlei soorten brandstoffen, van benzine en diesel tot aardgas en bio-ethanol. Eén ding gaat er echter niet meer in: alcohol. Volvo-rijders die een slok teveel op hebben, moeten op zoek naar alternatief vervoer want dankzij het Alcoguard zal de auto niet starten.

In een poging het aantal alcoholgerelateerde ongevallen te verminderen introduceert Volvo de Alcoguard. Voordat de motor gestart kan worden, moet de bestuurder in een draadloos apparaat blazen. Het lijkt op een afstandsbediening, maar de Alcoguard is vergelijkbaar met de meetapparatuur die de Europese politiekorpsen gebruiken. Handig voordeel van het draadloze apparaat is dat het ook buiten de auto gebruikt kan worden. Het startproces wordt echter alleen geblokkeerd wanneer de Alcoguard binnen een straal van tien meter van de auto is.

De Alcoguard analyseert de uitgeblazen adem en seint de resultaten door naar het motormanagement. Wordt meer dan 0,2 g/l alcohol gemeten in de adem van de bestuurder, dan start de motor niet. Deze waarde kan door Volvo worden aangepast om aan de wettelijke eisen van het desbetreffende land te voldoen. Het systeem komt begin 2008 al op de Nederlandse markt. In eerste instantie op de S80, V70 en XC70, maar later ook op de kleinere modellen. Volvo verwacht vooral interesse van bedrijven, taxiondernemingen en overheden.

Tags: