Volvo-overname door Geely is rond

De overname van het Zweedse merk Volvo door de Chinese autofabrikant Geely is rond. Vanmiddag volgt een persconferentie waarbij het contract wordt getekend, zo heeft een Volvo-woordvoerder laten weten aan persbureau Reuters.

Om 15.15 uur houden Geely, Ford en Volvo een persconferentie in Göteborg, waar het hoofdkwartier van Volvo is gevestigd. Na twee jaar zal de verkoop van het merk Volvo door de Ford Motor Company dan eindelijk een feit zijn. Overigens wordt alleen een overname-overeenkomst getekend; de details worden in de komende maanden nog verder uitgewerkt. De deal wordt waarschijnlijk in het derde kwartaal afgerond.

Geely komt door de overname in het bezit van het merk en de technologie van Volvo. De Chinezen hebben toegezegd dat Volvo als aparte onderneming – en dus merk – blijft bestaan. Tot voor kort eisten werknemers en vakbonden opheldering van Geely over het management en de strategie om het merk in de toekomst weer winstgevend te maken. Die hebben ze inmiddels gekregen. Het kader en de vakbonden hebben zich daarop achter de overname geschaard.

Hoewel de exacte details pas vanmiddag worden vrijgegeven, melden diverse media dat er 1,8 miljard Amerikaanse dollar (ruim 1,3 miljard euro) voor Volvo wordt betaald. Daarnaast zou 750 miljoen dollar (560 miljoen euro) aan werkkapitaal worden opgehaald. De helft daarvan zou uit China komen. De andere helft bestaat uit leningen van de Europese Investeringsbank en Zweedse banken.

Het contract zal ondertekend worden door Li Shufu, Geely-voorzitter, Volvo-CEO Stephen Odell en de CFO van Ford, Lewis Booth. Mogelijk is ook de vice-president van China, Xi Jinping, aanwezig. Deze is op het moment op staatsbezoek in Zweden. Zheijiang Geely Holden Group is China’s autofabrikant nummer 10. Maar onder de private autobouwers in de republiek is Geely de nummer 1.

Tags: