Volvo meet emotionele impact autodesign, vooral bij mannen sterk

Volvo heeft de emotionele impact van autodesign bij mensen gemeten. Uit het experiment blijkt dat autodesign krachtige emoties kan oproepen, vergelijkbaar in intensiteit van emoties bij het zien van een huilende baby.

Autodesign doet wat met ons brein. Volvo heeft dat in een wetenschappelijk experiment aangetoond. Proefpersonen kregen een muts met elektroden die de hersenactiviteit meten, en moesten naar verschillende plaatjes kijken. Daarop stonden mooie en lelijke auto’s, huilende en lachende baby’s en mooie mannen en vrouwen.

Uit de gegevens van de zogenaamde EEG-sensoren blijkt dat mannen meer emoties hebben bij het zien van een mooie auto dan bij een huilende baby. Voor vrouwen geldt dat niet, die toonden twee keer zoveel emotie bij het zien van een huilend kind als mannen. 74 procent van de mannen geeft aan dat goed design een positief gevoel geeft en 60 procent van de mannen zegt meer zelfvertrouwen te hebben bij het rijden in een mooie auto. Bij vrouwen geldt dat ongeveer een derde van de onderzochte personen meer emotie toonde bij het zien van een mooie auto ten opzichte van het zien van een aantrekkelijke man.

“De waardering van fraai design is een combinatie van begrip en emotie. Deze aspecten zijn zo verweven dat het onmogelijk is om ze van elkaar te scheiden. De esthetische ervaring bestaat uit genot, interpretatie en emotionele betrokkenheid”, zo zegt neurowetenschapper David Lewis die bij het onderzoek betrokken was.

Een ander opvallend gegeven is dat mannen de voorkant van de auto het aantrekkelijkste deel vinden, terwijl vrouwen liever naar de achterzijde kijken. Het is maar dat het je het weet. 

Tags: