Volvo maakt semi-zelfrijdende auto concreet

Volvo komt een praktische oplossing voor de bediening van een semi-zelfrijdende auto. Het merkt heeft een interface bedacht voor het overschakelen naar autonoom rijden en weer terug.

De zelfrijdende auto is volop in ontwikkeling, ook bij Volvo. De eerste zelfrijdende auto’s zullen alleen op bepaalde wegen autonome functies hebben. Volvo heeft daarom een interface bedacht om de besturing van de auto van de bestuurder over te dragen aan de auto en weer terug.

De auto geeft met een melding aan dat de autonome stand beschikbaar is op de route. In de schakelflippers knipperen dan lampjes. Als de bestuurder de flippers tegelijkertijd naar zich toe trekt dan treedt de autonome stand in werking. De auto rijdt nu volledig automatisch.

Als de infrastructuur of verkeersomstandigheden ervoor zorgen dat de autonome stand niet meer beschikbaar is, geeft de auto dit wederom met een melding aan. De bestuurder heeft dan 60 seconden de tijd om de controle in de auto weer over te nemen. Doet hij of zij dat niet, dan stopt de auto.

Volvo gaat vanaf 2017 met een vloot van honderd semi-zelfrijdende auto’s testen in de Zweedse stad Göteborg. Klanten zullen de auto’s  inzetten voor dagelijks gebruik. Dit zogenaamde Drive Me-project is de opmars voor een bredere uitrol van de techniek.

Tags: