Volvo maakt ook elektrisch rijden veilig

De veiligheid van auto’s hangt samen met de toegepaste aandrijflijn en gebruikte brandstoffen. Dat maakt sommige mensen huiverig voor nieuwe technieken als een elektrische aandrijving. Volvo is alvast begonnen om ook bij elektrische auto’s de veiligheid voorop te zetten.

Afgelopen week maakte het Zweedse automerk Volvo bekend dat het experimenteert met een elektrische C30. Het bedrijf geeft aan dezelfde hoge veiligheidsstandaarden te hanteren voor elektrische auto’s als voor wagens met een brandstof-aandrijflijn. De aard van de aandrijving kan echter wel specifieke veiligheidsrisico’s met zich mee brengen.

Zo zou het in theorie mogelijk kunnen zijn dat bij een aanrijding de accu’s gaan lekken of dat er zelfs kortsluiting optreedt. Volvo is daarom druk doende met het onderzoeken van de veiligheid van elektrische auto’s. “Op dit moment bekijken we hoe een accu zich gedraagt tijdens felle remmanoeuvres en botsingen. Ook voeren we volledige crashtesten uit om te kijken hoe de technologie in elektrische auto’s reageert.”

Zoals altijd gaat Volvo bij deze testen uit van situaties in het dagelijks leven, en maakt het gebruik van de omvangrijke database met gegevens van ongevallen die hebben plaatsgevonden. Het onderzoek richt zich bijvoorbeeld op het weggedrag van de auto – beïnvloed door het gewicht van het accupakket – in een conflictsituatie. Ook wordt nagegaan of de ‘aardlekschakelaar’ na een aanrijding de accu’s uitschakelt en isoleert in geval van kortsluiting.

“Wellicht zal blijken dat elektrische auto’s zelfs veiliger zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor,” aldus Thomas Broberg, veiligheidsexpert bij Volvo. De elektrische C30 wordt, naast de specifieke voorzorgsmaatregelen, ook uitgerust met de standaard veiligheidsvoorzieningen zoals een kooiconstructie, airbags, stabiliteitsprogramma’s en assistentiesystemen.

Tags: