Volvo laadt zich op voor IAA

Volvo toont op de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) in Frankfurt een studiemodel van een oplaadbare C30. De auto maakt gebruik van het nieuwe ReCharge Concept van het Zweedse automerk, dat bestaat uit een primaire elektromotor en een bio-ethanol krachtbron, die alleen wordt ingezet om de accu’s bij te laden.

De Volvo C30 ReCharge kan maximaal honderd kilometer op louter elektrische energie rijden. Daarna sprint de verbrandingsmotor, die loopt op de milieuvriendelijke brandstof bio-ethanol, bij om de accu’s op te laden. Magnus Jonsson, Senior Vice President Research en Development bij Volvo Cars, legt de gedachte achter het model uit: “Een deel van alle auto’s moet elektrisch aangedreven worden om in de toekomst nog steeds de CO2-emissienormen te halen. Het Volvo ReCharge Concept op elektrische energie heeft een uitstekende actieradius en de verbrandingsmotor dient alleen als reserveaggregaat. Daarom is het een zeer interessant concept, zeker voor forensen. Iemand die per dag minder dan 100 kilometer rijdt, zal hierdoor nog maar zelden bij een tankstation komen.” De auto thuis opladen neemt ongeveer drie uur in beslag. Na een uur kan overigens al 50 kilometer gereden worden.

Het Volvo ReCharge Concept maakt gebruik van de nieuwste hybridetechnieken, waarbij er tussen de verbrandingsmotor en de wielen geen mechanische verbinding meer is. Het accupakket, dat in het bagagecompartiment is geplaatst, maakt gebruik van lithiumpolymeer accutechnologie. De accu’s zijn ontworpen om langer mee te gaan dan de auto zelf. Vier elektromotoren, een op elk wiel, zorgen voor de onafhankelijke aandrijfkracht. Een 1.6-liter viercilinder FlexiFuel dient als krachtbron voor een geavanceerde generator, die de wielmotoren aandrijft als de accu’s leeg zijn. “Als deze C30 wordt gebruikt zoals hij is bedoeld, dan ligt de CO2-uitstoot nog eens 66 procent lager dan bij de zuinigste hybrideauto’s die op het moment te koop zijn. En wanneer de elektriciteit in de betreffende markt ook nog afkomstig is van CO2-vriendelijk bronnen zoals biogas, waterkrachtcentrales of nucleaire installaties, dan zal de CO2-emissie nog gunstiger uitpakken”, aldus Jonsson.

Tags: