Volvo komt met XC90 V8

In Amerika heeft Volvo topman Victor Doolan bekendgemaakt dat Volvo de XC90 binnen een jaar gaat leveren met een 4,4 liter V8. Dezelfde krachtbron zou later ook leverbaar worden voor andere types.

Verrassend genoeg komt de nieuwe achtcilinder krachtbron niet bij moederconcern Ford vandaan, maar bij het Japanse Yamaha. De reden daarvoor is dat de motor van Yamaha door zijn bouw de botskrachten van een aanrijding beter zou kunnen absorberen. De 4,4 liter V8 geeft de XC90 een vermogen van 320 pk.

Dat de XC90 leverbaar wordt met een V8 heeft ongetwijfeld te maken met de Amerikaanse voorliefde voor een enorme cilinderinhoud. Volvo verwacht dan ook vooral succesvol te zijn op de Amerikaanse markt, waar het merk jaarlijks 10.000 tot 12.000 exemplaren hoopt te gaan verkopen. Dat is acht procent van de totale afzet van Volvo. Of en wanneer de nieuwe versie van de XC90 naar Nederland komt, is niet bekend.

Meer cilinders voor Touareg

Met een W12-motor voor de Touareg doet Volkswagen er overigens nog een schepje bovenop. Deze variant wordt eind van dit jaar in beperkte oplage leverbaar. Tegelijkertijd voegt de Duitse autofabrikant een Individual pakket aan de optielijst toe. Daarmee krijgen kopers van de Touareg extra luxe, van houten en aluminium accenten en two-tone lederen bekleding in het interieur tot 19 inch velgen, chromen accenten en een dakspoiler aan de buitenkant. Voor de W12-variant van de Touareg noemt Volkswagen een prijs van rond 150.000,- voor de Nederlandse markt.

Tags: