Volvo kiest voor Japanse V8-motor

Volvo zwicht voor de Amerikaanse markt. Willen de Zweden daar écht voet aan de grond krijgen met de XC90, dan moet die SUV met een V8 leverbaar zijn. Voor de krachtbron ging Volvo winkelen bij Yamaha.

Het zou voor de hand liggen dat Volvo voor een topmotor in de XC90 een dikke V8 uit het schap van moederconcern Ford zou trekken. Maar Volvo zocht een compacte motor die aan strenge veiligheidseisen kon voldoen. Dus werd het de Yamaha. Doordat ie dwars voorin kan worden geplaatst, is de motorruimte beter in staat botskrachten te absorberen. En dat is voor een merk als Volvo natuurlijk van doorslaggevend belang.

De V8-motor wordt in de XC90 gecombineerd met een nieuwe zestraps Geartronic automaat en de vierwielaandrijving met Instant Traction, waardoor ook op slecht wegdek goede grip mogelijk is. En het imago van een dikke V8 met een draaikolk in de tank en veel vervuilende uitlaatgassen gaat niet op voor deze efficiënte Japanner. Hij voldoet nu al aan de Euro 5-emissienorm en aan de strenge Amerikaanse ULEV II-normen. En nu we toch de wapenfeiten opsommen: de V8 heeft een cilinderinhoud van 4.400 liter, een vermogen van 232 kW/315 pk en een koppel van 440 Nm bij 3.900 tpm. Kortom, geen speelgoed, maar een echt krachtige V8.

Vanaf februari volgend jaar is de XC90 met V8-motor in Nederland leverbaar.

Tags: