Volvo introduceert Europees SOS-systeem

De Europese Commissie wil dat vanaf 2009 alle nieuwe auto’s zijn voorzien van een systeem waarmee automatisch de hulpdiensten worden geïnformeerd na een ongeval. Volvo introduceert in 2007 alvast een pan-Europees SOS-systeem: Volvo On Call.

Vanaf begin 2007 is het systeem beschikbaar voor de Volvo S80 en in de loop van het jaar zullen alle Volvo-modellen met deze fabrieksoptie geleverd kunnen worden. Volvo On Call wordt ingeschakeld via de speciale On Call of SOS knop, maar werkt ook automatisch. Bij een ongeval waarbij een van de gordelspanners of airbags worden geactiveerd, ontvangt de alarmcentrale van Volvo On Call een signaal van de auto, inclusief de exacte positie.

Dankzij een geïntegreerde GSM-telefoon met satellietverbinding en gps-positiebepaling weet Volvo On Call te allen tijde waar de auto zich bevindt. Bovendien krijgt de operator direct alle gegevens van de auto te zien, waaronder binnentemperatuur, inhoud van de brandstoftank en dergelijke. Indien nodig wordt direct assistentie gestuurd. Wanneer alle auto’s automatisch om hulp vragen bij een ongeluk zou dat volgens de Europese Commissie de levens van 2.000 Europeanen per jaar kunnen reden.

Volvo On Call helpt overigens ook wanneer de autosleutels zoek zijn, of per ongeluk in de auto zijn achtergebleven. Minder levensbedreigend, maar wel zo makkelijk. Na een telefoontje van de eigenaar opent de Volvo On Call operator op afstand de auto nadat het juiste wachtwoord is gegeven.

Tags: