Volvo brengt C30 ethanolracer naar WTCC

Volvo is in het Zweedse tourwagen kampioenschap (STCC) al erg succesvol met de ethanolgestookte (E85) C30 ‘Green Racer’. Het laat de auto komend weekend eenmalig meedoen aan een race van het vermaarde WTCC op Brands Hatch.

In Zweden is de Volvo C30 Green Racer de enige op ethanol rijdende auto in het landelijke kampioenschap. Coureur Robert Dahlgren is met de snelle C30 bij drie van de zeven races vanaf pole-positie gestart en heeft bij circa de helft van al zijn gereden ronden aan kop gelegen. Een overwinning zat er vooralsnog niet in.

Om meer bekendheid voor de C30 Green Racer te genereren, maakt Volvo de eenmalige overstap naar het populaire Britse toerwagenkampioenschap. De C30 moet het dan opnemen tegen succesvolle racekanonnen als de Vauxhall (Opel) Vectra, BMW 320si, Seat Leon TDI en Chevrolet Lacetti (Nubira). Als brandstof komt net als in Zweden E85 in de tank.

De deelname aan de WTCC-race op Brands Hatch in het weekend van 26 en 27 juli is geen losse flodder, maar stond al sinds het begin van de racecarrière van de C30 op het programma. “We gebruiken deze race om te zien hoe ver we met de ontwikkeling van de C30 Green Racer staan”, aldus Derek Crabb, Motorsport Director van Volvo Car Corporation. “We laten de auto stap voor stap evolueren en zijn er vast van overtuigd dat hij een grote rol kan spelen in het FIA Super 2000 kampioenschap.”

De Zweedse coureur Robert Dahlgren is opgetogen over de deelname op Brands Hatch: “Ik bracht een groot deel van mijn jeugd door in Groot-Brittannië en heb er op vele circuits geracet. In 2001 won ik er als eerste privé ingeschreven coureur in achttien jaar het Formule Ford kampioenschap.” De preparatie van de auto is in handen van de Zweedse specialist Polestar Racing AB.

Tags: