Volvo begrenst snelheid modellen

Voortaan begrenst Volvo de maximumsnelheid al haar nieuwe modellen tot 180 km/u. Om zelf jouw Volvo’s snelheid verder te beperken ontvang je een Care Key bij een nieuw model.

Het merk Volvo werkt nog steeds toe naar een situatie waarin niemand meer om het leven komt of zwaargewond raakt in een van haar auto’s. Het merk gaat nu elk nieuw model dat zij op de markt brengt in snelheid te beperken: daarmee kun je voortaan maximaal 180 km/u rijden. De vernieuwde Volvo V60 is het eerste model waarin de limiet is doorgevoerd. 

Eigenaren die de maximum snelheid nog verder naar beneden willen aanpassen, bijvoorbeeld ouders die de auto af en toe uitlenen aan hun nog onervaren tiener, kunnen dit zelf doen met de zogeheten Care Key. Dat is de sleutel die zij ontvangen bij aankoop van een nieuwe Volvo. 

Verantwoordelijk voor veiligheid

Toen Volvo de nieuwe stap eerder aankondigde, zorgde dit voor enige controverse. De vraag werd opgeworpen of het niet de bestuurder zelf is die verantwoordelijk is voor het aanhouden van een veilige snelheid.

Het merk reageert nu dat ‘de aanwezige veiligheidstechnologie in de auto en het slimme ontwerp van de infrastructuur boven bepaalde snelheden niet langer voldoende zijn om ernstig letsel en dodelijke ongevallen bij een ongeluk te voorkomen’. Daarnaast zou onderzoek uitwijzen dat mensen de gevaren van te hard rijden gemiddeld niet goed inschatten. Het Scandinavische merk heeft er daarom voor gekozen om die ‘zorgplicht’ zelf te nemen. 

Tags: