Vlaanderen biedt Volvo financiële steun aan

Voor Volvo Cars komt financiële steun uit onverwachte hoek. De Vlaamse regering toont zich bereid tot 300 miljoen euro aan financiële garanties af te geven zodat de Zweedse autofabrikant een Europese lening kan binnenhalen. In ruil daarvoor wil België garanties dat Volvo nieuwe modellen in Gent gaat bouwen.

Volvo is nog steeds bezig de lening van 200 miljoen euro binnen te halen die de Europese Investeringsbank de autobouwer in principe heeft toegezegd. Volvo Cars moet hiervoor echter een staatsgarantie kunnen overleggen. De onderhandelingen daarover met de Zweedse regering liepen vorige maand op niets uit. CEO Stephen Odell is teleurgesteld, omdat concurrenten wel gebruik kunnen maken van EIB-leningen, ‘wat hen een duidelijk concurrentievoordeel oplevert in deze moeilijke tijden’.

Gelukkig is er hulp uit onverwachte hoek. Al in maart had de Belgische regering Volvo Cars hulp aangeboden in de vorm van kredietwaarborgen, een instrument wat toen juist wettelijk mogelijk was gemaakt. Volvo heeft inmiddels gesproken met Belgisch premier Herman Van Rompuy en de minister-president van Vlaanderen, Kris Peeters. Het autoconcern onderzoekt nu of het gebruik kan maken van het aanbod.

In ruil voor de financiële garantie van 200 tot 300 miljoen euro wil België van Volvo Cars de zekerheid dat het investeert in de vestiging in Gent, opdat daar nieuwe Volvo-modellen gebouwd kunnen worden. “Het is duidelijk dat de garantie van de lening van België een invloed zou kunnen hebben op onze latere beslissingen over de plaatsing van de productie en de ontwikkeling van producten. Ik kan Volvo Cars niet benadeeld laten ten opzichte van zijn concurrenten die steun krijgen van hun regering. Ik moet iets doen,” verwoordt Odell in de Zweedse financiële krant Dagens Industri zijn wanhoop.

Moederbedrijf Ford Motor Company is nog steeds verwikkeld in de moeizaam verlopende verkoop van het merk Volvo. Er doen steeds meer geruchten de ronde dat Volvo in handen komt van een Chinese autobouwer die met een bekend merk zou willen doorbreken in plaats van een eigen, nieuw automerk te introduceren. Een van de genoemde fabrikanten is Geely, die inmiddels heeft ontkend Volvo of Saab over te willen nemen.

Tags: