Vijfzits Volvo XC90: verkeerde zuinigheid

Sinds zijn introductie in 2003 is de Volvo XC90 hier uitsluitend met zeven zitplaatsen geleverd, terwijl in veel andere landen ook een vijfzits versie verkrijgbaar was. De importeur heeft besloten nu toch beide varianten in Nederland aan te bieden. Maar of dat een zinvolle toevoeging is, valt te betwijfelen.

Een van de sterkste verkoopargumenten van Volvos SUV is namelijk die derde zitrij, die bestaat uit twee losse stoelen die desgewenst volledig in de vloer van de bagageruimte kunnen verdwijnen. De drie stoelen op de tweede zitrij kunnen bovendien in lengterichting worden verplaatst, zodat een behoorlijk flexibel interieur ontstaat. Bij de versie met vijf zitplaatsen is die variabiliteit er niet. Uiteraard is er geen derde zitrij en de verschuifbare stoelen van de tweede rij zijn vervangen door een vaste driezits bank. Ook de bagageruimte is kleiner: 47 liter om precies te zijn.

Okay, wie voor de vijfzitter opteert is duizend euro voordeliger uit, maar op bedragen van meer dan zestigduizend euro zal dat niet echt van doorslaggevend belang zijn. Bovendien kan de eigenaar van een vijfzits XC90 bij inruil nog wel eens slachtoffer worden van zijn eigen verkeerde zuinigheid, doordat occasionkopers deze variant waarschijnlijk massaal links zullen laten liggen.

Prijzen van de XC90 met vijf zitplaatsen starten bij 59.195, voor de 2.5T met 210 pk en dieselen kan vanaf 60.595, met de 163 pk sterke 2.4D.

Tags: