Vijftien miljoen Volvo’s

Volvo heeft vorige week de magische mijlpaal van vijftien miljoen geproduceerde auto’s bereikt. Het jubileumexemplaar was een C70. Net als de allereerste Volvo een cabriolet. Op 14 april 1927 was de ÖV4 het eerste wapenfeit van het inmiddels vertrouwde Zweedse merk.

Volvo heeft er naar eigen zeggen nooit naar gestreefd een massaproducent te worden. Dat blijkt ook wel uit de cijfers van de beginperiode. In het eerste jaar verkocht Volvo nog geen 300 auto’s. Mede door de economische recessie eind jaren twintig en de Tweede Wereldoorlog bereikte het Zweedse merk in 1950 pas de mijlpaal van 100.000 auto’s. Tegenwoordig produceert Volvo dat aantal in slechts drie maanden.

De huidige speerpunten van het merk zijn naast kwaliteit en veiligheid ook duurzaamheid en design. In de ruim tachtigjarige geschiedenis van Volvo heeft het merk diverse innovaties geïntroduceerd, zoals de driepuntsveiligheidsgordel, de Lambda-sonde en driewegkatalysator voor het reinigen van uitlaatgassen. Onderzoek van het Britse tijdschrift AutoExpress onderstreept het milieubewuste karakter van Volvo. De C70 blijkt de minst vervuilende sportauto te zijn.

Tags: