Verkoop van Volvo en Saab moeizaam

De Zweedse merken Volvo en Saab verwisselen vooralsnog niet van eigenaar. Na BMW heeft Daimler, moederbedrijf van Mercedes, bedankt om Volvo over te nemen van Ford. Voor Saab, door General Motors in de etalage gezet, heeft zich tot op heden nog geen enkele geïnteresseerde gemeld.

De Ford Motor Company en General Motors hebben de Zweedse merken te koop gezet om geld te verwerven. Het zou de producenten uit de economische misère moeten helpen. Ford hoopt zo’n zes miljard dollar te kunnen vangen voor Volvo. Maar nadat eerder BMW afhaakte, lijkt ook de kans verkeken dat Daimler Volvo koopt. Topman Dieter Zetsche vertelt het Duitse blad Der Spiegel dat Daimler een eventuele overname ‘minutieus heeft laten onderzoeken en een reeks mogelijke bezwaren ziet’.

Bij BMW speelde vooral dat Volvo niet zou passen binnen het portfolio van de groep (naast BMW ook Mini). Toch schijnt nog een derde bedrijf in Volvo te zijn geïnteresseerd: het Chinese Chang’an Motors, dat al joint-ventures heeft met Suzuki en Ford. Voor het merk Saab liggen de kaarten heel anders, geen enkele kandidaat koper heeft zich nog gemeld bij General Motors.

Wanneer zich geen koper aandient vóór maart, beslist GM of het de stekker trekt uit het Zweedse merk. Doorgaan is geen optie, het merk kwakkelt al lang en zal General Motors alleen maar dieper het moeras in trekken. Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid strenge voorwaarden gesteld aan de verstrekte staatslening. Voortsukkelen is daarbij geen optie. Het is een geluk voor GM dat wel een geïnteresseerde (uit China) zich heeft gemeld voor het eveneens te koop staande merk Hummer.

Het einde van Saab kan General Motors nog in de problemen brengen. Diverse GM-modellen maken gebruik van de compacte turbomotoren die door Saab zijn ontwikkeld. Deze motoren zouden ook heel bruikbaar zijn voor het downsizen, het vervangen van motoren door lichtere exemplaren die minstens evenveel presteren maar schoner en zuiniger zijn. Het zal voor GM nog een uitdaging zijn dit op te vangen.

Tags: