Veiligheid al 80 jaar prioriteit bij Volvo

Volvo bestaat tachtig jaar. In plaats van dat te vieren met wilde feesten houdt Volvo het veilig en bescheiden, zoals we van het Zweedse merk gewend zijn. De afgelopen decennia heeft Volvo veel innovaties geïntroduceerd op het gebied van veiligheid en dat blijft ook het doel voor de toekomst.

De filosofie van de grondleggers van Volvo, Assar Gabrielsson en Gustaf Larson, is tachtig jaar na de oprichting van het merk toepasselijker dan ooit: “Autorijden is mensenwerk. Voor alles wat we bij Volvo maken is veiligheid daarom de leidraad, en dat moet ook zo blijven.” Wel constateert Volvo de laatste jaren een verschuiving van passieve veiligheid naar actieve veiligheidsvoorzieningen. Volvo streeft naar auto’s die zelf kunnen ingrijpen wanneer de bestuurder niet snel genoeg reageert.

“Een van de sterkste punten van onze nieuwe veiligheidsfilosofie is dat het handelen van de mens centraal staat in al ons onderzoekswerk en toekomstige ontwikkelingen. Ons doel is om de bestuurder te helpen zijn of haar ogen op de weg gericht te houden en de handen aan het stuur”, vertelt Ingrid Skogsmo. veiligheidsspecialist van Volvo. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor het nieuwe City Safety-systeem dat in Detroit werd onthuld. Volvo hoopt hiermee het aantal kop-staartbotsingen te halveren, doordat de remmen automatisch worden geactiveerd wanneer een voorligger te dicht wordt genaderd. City Safety zal naar verwachting binnen twee jaar op de markt komen.

Eén van de belangrijkste uitvindingen van Volvo is de driepuntsgordel in 1959. Van recentere aard zijn het Side Impact Protection System uit 1991 en het WHIPS antiwhiplashsysteem uit 1998. Op de nieuwe Volvo V70 en XC70 die in Genève zijn gepresenteerd wordt bewezen dat ook kindveiligheid prioriteit heeft bij Volvo. Verstelbare zittingverhogers zorgen ervoor dat kinderen ook bij een zijdelingse aanrijding optimaal worden beschermd.

Tags: