Toekomstmuziek: carrosserie als accu

Volvo werkt samen met een groep andere bedrijven aan een experiment met een nieuw soort materiaal voor de opslag van elektriciteit. Van dit materiaal zou ook de carrosserie van een auto gemaakt kunnen worden.

De carrosserie als accu. Het klinkt te mooi om waar te zijn maar toch is dat de kern van het project waar Volvo in participeert. De bekende nadelen van accu’s zijn bekend: zwaar, groot en duur. Het is de grootste beperking in de ontwikkeling van elektrisch aangedreven auto’s.

Op initiatief van het Imperial College in Londen is een groep bedrijven gestart met het ontwikkelen van een nieuw materiaal dat meer en sneller energie kan opslaan dan een accu. Het is een mengsel van koolstofvezels en polymeerhars.

Omdat dit materiaal sterk en flexibel is zou het ook gebruikt kunnen worden voor de carrosserie van een auto. Bijkomend voordeel is dat deze samenstelling lichter is dan staal waardoor het gewicht van een auto met vijftien procent kan afnemen. In eerste instantie richt het driejarige onderzoek zich op de ontwikkeling van het composietmateriaal. Later pas wordt de toepassing ervan in een auto bekeken.

Tags: