Subtiele facelift voor Volvo S80

Volvo geeft de S80 een bescheiden facelift, het belangrijkste nieuws is de komst van een nieuwe motor. Volvo wil met de vernieuwde S80 meer richting de Duitse concurrentie kruipen, het aanbieden van een sportonderstel hoort daar ook bij.

“We zijn klaar om de concurrentie flink van repliek te dienen. Voor de vernieuwde S80 hebben we de lat zeer hoog gelegd. Zeker als het gaat om exclusiviteit, kwaliteit en rijeigenschappen.” Stephen Odell, de grote baas van Volvo, legt even uit wat de bedoelingen van Volvo zijn met de vernieuwde S80.

Aan het uiterlijk heeft Volvo niet veel gewijzigd. De grille is wat nadrukkelijker aanwezig en het Volvo-logo groeide flink. Met wat extra chroomrandjes in de luchtinlaat, onder de portieren en achterlichten hebben we de belangrijkste aanpassingen wel gehad. Het interieur is door Volvo voorzien van een nieuwe klokkenwinkel en een ander stuur. De middenconsole is opgeleukt met een aluminium rand.

Onder de motorkap vinden we het echte nieuws: een nieuwe 2.4 twinturbo dieselmotor, die de huidige D5 vervangt. De nieuwe krachtbron heeft 205 pk en een koppel van 420 Nm, verbruikt slechts 6,2 l/100 km (1 op 16,1) en stoot 164 g/km CO2 uit. De overheid beloont het model met een groen B-label. Ook nieuw is de 2.4 met 175 pk, die waarschijnlijk de huidige motor met 163 pk vervangt.

Om meer klanten te trekken biedt Volvo bij de vernieuwde S80 een sportonderstel aan met automatische niveauregeling. Ook is de besturing scherper, onder andere door de toepassing van een dikkere stabilisatorstang. Het normale onderstel is daarentegen juist comfortabeler geworden. De vernieuwde S80 staat dit voorjaar al in de showroom, de prijzen zijn nog niet bekend.

Tags: