Snelheidsbeperking onveilige Volvo’s politie

Update: reactie Volvo Nederland, zie onder.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft problemen met de nieuwe Volvo’s V50 D5 die onlangs zijn aangeschaft. Omdat de remmen in brand kunnen vliegen na een veeleisende rit mogen de agenten in de V50’s niet harder rijden dan 140 km/u.

Acht weken geleden hebben de KLPD-agenten te horen gekregen dat ze in de nieuwe Volvo’s V50 niet harder mogen rijden dan 140 km/u. Ook achtervolgingen en andere veeleisende ritten mogen niet worden uitgevoerd met een V50. In dat geval moeten ze de hulp inroepen van collega’s die in een ouder type V70 rijden.

De remmen van de V50 blijken niet bestand tegen veeleisende ritten. Onlangs vloog het remsysteem van een politie-V50 in brand na een zware rit. De KLPD-ers waren op weg naar een ongeval. De remmen werkten wel gewoon maar vlogen na de rit in brand door oververhitting.

De KLPD deed een onderzoek waarin naar voren kwam dat het probleem zich vaker zou kunnen voordoen, zowel bij de voor- als achterremmen. Daarop stelde de korpsleiding een snelheidsbeperking en een achtervolgingsverbod in voor de bestuurders van de V50’s. Alleen de oude V70’s mogen hiervoor worden ingezet. Volvo werkt aan een oplossing maar het is niet bekend hoe lang het duurt voordat het merk met een modificatie komt. Consumenten hoeven zich volgens de KLPD geen zorgen te maken: “Als ze oververhitte remmen hebben, hebben ze te hard gereden. Dan krijgen ze ook problemen met ons,” aldus een woordvoerder tegen Het Parool.

Update: Femke Bruggeman, PR-coordinator Volvo Cars Nederland geeft aan dat de ontstane commotie onterecht is. De KLPD heeft een algemene regel dat Volvo’s V50 niet ingezet worden voor een zogenoemde ‘noodrit’, waarbij agenten niet harder dan 140 km/h mogen rijden. Deze regel bestaat voor de veiligheid van de politieagenten en is niet gerelateerd aan de eventuele gebreken van de voertuigen.

Deze regel is in relatie gebracht met een standaardtest van de KLPD waarbij meerdere auto’s ingezet zijn. Hierbij zijn de auto’s net zo lang ‘mishandeld’ totdat er een remblok ontvlamde van een Volvo V50. Dit model was echter niet de enige auto waarbij dit gebeurde.

Tags: