Schetsen nieuwe Volvo XC90

Hoewel de huidige Volvo XC90 nog enkele jaren mee zal gaan houdt het Zweedse merk zich nu al bezig met de volgende generatie. In de schaduw van de Los Angeles Motor Show heeft het een aantal schetsen getoond hoe de tweede generatie eruit zou kunnen zien.

Het designbureau van Volvo in Californië liet enkele journalisten schetsen zien van een mogelijke ontwerprichting voor de nieuwe Volvo XC90. Hiernaast zie je enkele van de schetsen, die door het Amerikaanse tijdschrift Car and Driver op het internet zijn geplaatst. Op het eerste gezicht lijken de ontwerpen veel op elkaar maar een nadere blik levert verschillen op in afmeting, daklijn, deurstijlen, achterlichten en de hoeken waarin ruiten op de body aansluiten.

Volvo laat nog weinig los over de techniek. De ontwerpers zeggen dat de XC90 het eerste model wordt op het nieuwe, variabele platform SPA. Daarmee kan de cross-over tot 150 kg lichter worden. Verder weten we dat Volvo alleen nog viercilinder motoren wil gebruiken. Toch blijven potente uitvoeringen nog mogelijk, bijvoorbeeld door de krachtbronnen uit te rusten met turbo’s en directe injectie. Ook hybride modellen zijn mogelijk.

Het kan nog tot 2014 duren voor de nieuwe XC90 verschijnt. Ook de eerste generatie kwam, in vergelijking met concurrerende SUV’s, laat op de markt (2002). Het model bleek echter ‘de eerste van de volgende generatie SUV’s’, volgens Volvo met dank aan een panel vrouwelijke consumenten. Op basis van hun ideeën ontwikkelde het Zweedse merk geen stoer uitziende SUV met pick-up achtige rij-eigenschappen, maar een auto met cross-over look die kenmerken had van een personenauto: veilig, zuinig ten opzichte van de concurrentie, elektronische All-Wheel Drive en de mogelijkheid voor een vlakke laadvloer.

De auto werd hierdoor een regelrechte hit. Volvo Cars had verwacht in 2005 wereldwijd 50.000 exemplaren afgezet te hebben maar dit waren er toen al 86.000. Nog altijd is de SUV een van de best verkopende modellen van het merk – of, zoals Volvo zelf zegt: “De XC90 is Zwedens meest winstgevende exportproduct.” De auto kreeg ruim 110 onderscheidingen. Onlangs kreeg de XC90 nog een kleine update.

Tags: