S80 II: nieuw strijdwapen van Volvo

Volvo heeft de oorlog verklaard aan de gevestigde orde in het grotere zakensegment. Met de nieuwe Volvo S80 gaan de strijdlustige Vikingen de uitdaging aan. De ammunitie bestaat uit een krachtig design, dynamisch rijgedrag en de gebruikelijke veiligheid.

De briefing van Operatie Volvo S80 II vindt plaats tijdens de Salon van Genève, waar het model voor het eerst wordt gepresenteerd. In juni 2006 trekt het Zweedse front Nederland binnen. Generaal Fredrik Arp van Volvo Cars heeft de strijdtaal al klaar: “Met de nieuwe S80 betreden we een uiterst zwaarbevochten segment met moordende concurrentie. De klanten stellen terecht hoge verwachtingen. Maar wij durven de uitdaging aan omdat de nieuwe S80 een heel bijzondere auto is.”

Eén van de bijzonderheden van het nieuwe model wordt omschreven als ‘Scandinavische luxe’. Volgens Volvo wijkt dat af van de traditionele vorm van luxe, die vooral is gericht op exclusiviteit, onderscheid en prijs. Scandinavische luxe heeft een meer menselijk gezicht, doordat het vormgeving en technologie combineert op een uitnodigende, vriendelijke, mensgerichte en intelligente manier. Een soort Ikea op wielen dus.

Een primeur op de Volvo S80 is de Personal Car Communicator, een uitgebreide afstandsbediening. Hiermee kan onder andere op afstand worden gekeken of de auto afgesloten is, of het alarm is geactiveerd en zelfs of er zich iemand in de auto bevindt. Andere technologische hoogstandjes op de S80 zijn onder meer Adaptive Cruise Control, Collision Warning, Brake Support en meedraaiende bi-xenonkoplampen.

Allemaal leuk en aardig, maar aan dat alles heb je natuurlijk niets zonder motor. De nieuwe S80 kan worden voorzien van Volvo’s compacte V8-motor. Deze 315 pk sterke krachtbron, met Yamaha-genen, kennen we uit de Volvo XC90. Voor wie aan zes cilinders genoeg heeft is er een 3,2 liter motor met 238 pk. En het motorengamma wordt compleet gemaakt door een 200 pk sterke 2,5 liter vijfcilinder en Volvo’s nieuwste D5 turbodiesel met 185 pk.

Tags: