Ruimte, slimme opslag, intuïtieve technologie: de volledig elektrische Volvo EX30 vertegenwoordigt het beste van Scandinavisch d

De nieuwe, volledig elektrische Volvo EX30 is niet alleen ontworpen met het oog op veiligheid en meer duurzaamheid, maar ook om het leven van klanten gemakkelijker, zorgelozer en aangenamer te maken dankzij geavanceerde technologie en doordacht Scandinavisch design.

 

Volvo’s nieuwe compacte SUV heeft een stijlvol interieur dat het duurzaam denken omarmt, terwijl zorgvuldig vervaardigde samenstellingen van materialen het uitgesproken grafische ontwerp van het interieur versterken. Met gerecyclede en hernieuwbare materialen zoals denim, vlas en wol, en een verscheidenheid aan expressieve kleuren en texturen, staat het interieur in het teken van verantwoord design.

 

De Volvo EX30 biedt een gebruikerservaring waarbij complexiteit op een slimme manier wordt weggenomen. Dit zorgt voor rijden met meer focus en plezier, op slechts één scherm. Bovendien zorgen eigenschappen zoals een reeks slimme opbergideeën in de auto samen met een soundbar over de gehele breedte van het dashboard voor een bijzonder grote auto-ervaring in een compact formaat.

Hoogwaardige audiokwaliteit

De soundbar in de Volvo EX30, de eerste in zijn soort, is geïnspireerd op home audiodesign. Hij brengt verschillende luidsprekers samen in één soundbar en vult de gehele cabine met premium geluid. In combinatie met het Harman Kardon high-end geluidssysteem kan de klant zijn of haar favoriete muziek en podcasts beluisteren met een uitstekende geluidskwaliteit.

 

De soundbar is een prachtig voorbeeld van slim ontwerp, door luidsprekers in één component te clusteren en de hoeveelheid bedrading en materiaal te beperken. Op het eerste gezicht zou je hem niet eens opmerken, omdat hij onder de voorruit zit en naadloos geïntegreerd is in het cockpitontwerp. Maar omdat er geen luidsprekers in de deuren nodig zijn, is er veel meer opbergruimte. In dezelfde geest heeft Volvo de raamschakelaars verplaatst naar de middenconsole, zodat deze gemakkelijk bereikbaar zijn voor zowel bestuurder als passagier.

 

Deze en andere voorbeelden vertegenwoordigen een breder principe van centralisatie in de Volvo EX30. Het dashboardkastje is verplaatst en bevindt zich onder het middenscherm. Dit betekent dat zowel de bestuurder als de passagier er nu gemakkelijk bij kunnen, omdat het de extra ruimte gebruikt die de vlakke vloer biedt.

 

De middenconsole is uiterst veelzijdig, met een schuifsysteem waarmee men precies kan bepalen hoe de ruimte benut kan worden. De bovenkant van de bekerhouder kan worden uitgeschoven voor het plaatsen van een koffie of smartphone, of naar achteren worden geschoven voor meer opbergruimte. De onderste tunnel heeft een beschermende opbergruimte voor kleine voorwerpen zoals een zonnebril of oordopjes, en er kan een tas geplaatst worden in de grote open ruimte erboven.

 

Ook de achterpassagiers worden niet vergeten als het gaat om gemak. Zij kunnen hun telefoon opbergen in speciale vakken in de rugleuning van de voorstoelen, terwijl onder de middenconsole een handig opbergvak schuift. In de achterklep is een handige maattabel opgenomen, die perfect werkt wanneer men op zoek is naar een plat meubel en niet zeker weet of die nieuwe tafel wel past.

 

Een gevoel van ruimte creëren

Het thema centralisatie in de Volvo EX30 wordt ook vertegenwoordigd door het centrale 12,3-inch scherm in het midden van het dashboard, dat alle relevante informatie voor de bestuurder bevat. Door alles op één scherm te plaatsen, kan een gevoel van ruimte rond de bestuurder worden gecreëerd en bovendien materiaal worden bespaard.

 

“In de Volvo EX30 zetten we onze strategie van contextuele en gerichte interfaces voort,” zegt Tom Stovicek, head of UX. “Op het enkele scherm staat belangrijke rij-informatie zoals snelheid en laadniveau prominent bovenaan, met daaronder navigatie, media en bedieningselementen die gemakkelijk zichtbaar en toegankelijk zijn. We hebben ook een contextuele balk opgenomen die u op elk moment de meest relevante functies voor uw behoeften geeft.”

 

Het middelste scherm biedt ook een ‘rustige’ weergave, die alles wegstreept behalve de meest cruciale informatie voor extra focus. Deze functie is vooral nuttig ’s nachts, wanneer het de druk op de ogen tijdens lange ritten kan verminderen.

 

In lijn met Volvo’s ambitie om state-of-the-art infotainment aan te bieden, is de Volvo EX30 uitgerust met Google built-in handsfree hulp van Google Assistant, navigatie via Google Maps en de favoriete apps op Google Play. De EX30 is ook de eerste Volvo die wordt geleverd met draadloze Apple CarPlay-functionaliteit.

 

Het infotainmentsysteem wordt ook geleverd met 5G waar beschikbaar. Aangedreven door Snapdragon® Cockpit Platforms van Qualcomm Technologies, Inc, zal deze premium ervaring in de auto net zo ultrasnel reageren als men zou verwachten.

 

Volvo Cars heeft nauw samengewerkt met ECARX via de gezamenlijke HaleyTek software joint venture om wereldwijd het best mogelijke infotainment platform te leveren.

 

Keuze uit vier verschillende interieurruimtes

Bij de keuze van de nieuwe Volvo EX30 kan de klant kiezen uit vier verschillende interieurruimtes. Ze gaan uit van een meer duurzame benadering van materialen en hebben elk hun  eigen expressie. Eén interieurruimte omarmt bijvoorbeeld de tijdloze aantrekkingskracht van denim en bevat afvalproducten van het denimrecyclingproces.

 

Andere aangeboden materialen zijn onder meer gerecycled plastic, gemaakt van afval zoals oude raamkozijnen en rolluiken; vlas, een hernieuwbare vezel afkomstig van lijnzaadplanten en geleverd door onze Volvo Cars Tech Fund-investering Bcomp; een verantwoorde wolmix met 70% gerecycled polyester en een gestructureerd gebreid zitmateriaal dat gerecycled plastic bevat.

 

De Volvo EX30 biedt ook de keuze voor een bekleding in Nordico, een vooruitstrevend en technisch geavanceerd materiaal dat is gemaakt van textiel dat is samengesteld uit recyclebare stoffen zoals PET-flessen en biologisch materiaal uit bossen van Zweden en Finland.

 

De nieuwe Volvo EX30 wordt op woensdag 7 juni onthuld en zal vanaf dezelfde datum in Nederland te bestellen zijn.

Tags: