Presentatie compacte SUV Volvo XC60 op Genève

Op 4 maart wordt op de Autosalon van Genève de Volvo XC60 gepresenteerd. Daarop vooruitlopend worden op 20 februari de eerste foto’s vrijgegeven.

Een jaar geleden presenteerde Volvo op de North-American International Auto Show in Detroit de XC60 conceptcar. Het was een compacte, sportieve SUV met een stoere voorkant die al van verre herkenbaar zal zijn. Hoewel we nog een halve maand moeten wachten op de eerste officiële foto’s, zal de productieversie volgens verschillende bronnen grotendeels gelijk zijn aan het concept.

De Volvo XC60 is het eerste model onder verantwoordelijkheid van Directeur Design Steve Mattin, die tot 2005 werkte aan premium ontwerpen voor DaimlerChrysler. Het team van Mattin werkte samen met moederbedrijf Ford Motor Company.

Het platform van de SUV wordt dan ook gedeeld met dat van de Land Rover Freelander. De XC60 heeft verder onderhuidse overeenkomsten met de Ford Kuga. Volvo wil nog niets loslaten over de motorisering. Wel is duidelijk dat op iedere XC60 standaard AWD zit. Naast de nieuwste veiligheidssnufjes zal de auto het zogenaamd ‘zwevende’ waterval middenconsole hebben.

In Europa zal de Volvo XC60 eind 2008 al bij de meeste dealers staan. Dat is dus eerder dan aangekondigd, en nog vóór de introductie in Amerika. In mei start de fabriek in Gent met de serieproductie.

De prijs van de auto zal lager komen te liggen dan van z’n twee grote broers de XC70 en XC90. Daarmee kan de XC60 beter concurreren tegen compacte SUV’s van andere merken. Was deze markt tot voor kort nog in handen van Aziatische autofabrikanten als Toyota, Kia en Hyundai, in 2008 worden kleine SUV’s van diverse Westerse merken verwacht. De XC60 zal uiteindelijk moeten opboksen tegen auto’s als de BMW X3, Audi Q5, Mercedes GLK en de Saab 9-4X.

Tags: