Pininfarina wordt Zweeds

Pininfarina en Volvo hebben een joint venture opgericht voor de ontwikkeling en bouw van een nieuwe Volvo cabriolet. In het verleden is gebleken dat Zweden en Italianen prima door één bocht kunnen als het op het ontwerpen van autos aankomt.

Een samenwerking tussen die koelbloedige Zweden en de heetgebakerde Italianen zou je misschien niet verwachten, maar in het verleden is gebleken dat dit wel degelijk succesvol kan zijn. De door Bertone ontwikkelde 780 Coupé was natuurlijk prachtig, en in een wat verder verleden kwam ook een model als de 262 al van de tekentafel van deze Italiaanse carrosseriebouwer.

Het zal desondanks toch wel even wennen zijn voor de Italianen, want de nieuwe onderneming die Pininfarina Sverige AB gaat heten, wordt gevestigd in het koude Uddevalla in Zweden. De Volvo-fabriek in deze Zweedse plaats werd in 1985 geopend en hier werden jarenlang Volvos 850 en 940 gebouwd. Momenteel wordt de C70 Convertible in Uddevalla vervaardigd.

De nieuw te ontwikkelen Volvo cabriolet wordt gebouwd rond het zogenaamde P1-platform: een bodemplaat waarop de in september geïntroduceerde S40 staat, maar ook bijvoorbeeld de Ford Focus C-Max en Mazda 3.

Tags: