Parkeren 2.0: Volvo zoekt plek en parkeert zichzelf

Volvo werkt aan technologie waarmee de auto in staat is om geheel zelfstandig een geschikte parkeerplaats te zoeken en te parkeren. De techniek nadert de productiefase.

Het zoeken van een parkeerplaats op een parkeerterrein- of garage hoef je wat Volvo betreft over een aantal jaar niet meer zelf te doen. Het merk is in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van een inparkeersysteem dat niet alleen automatisch parkeert maar ook zelf een plek zoekt.

Het werkt als volgt: je rijdt het parkeerterrein op en je activeert via een smartphone-app het inparkeersysteem. Dan stap je uit en loop je weg, terwijl je Volvo op zoek gaat naar een parkeerplaats. Als je weer terug komt dan activeer je de auto weer, die vervolgens naar de plek rijdt waar je bent uitgestapt.

Uiteraard houdt de Volvo onderweg rekening met voetgangers en andere obstakels. Niet elke parkeergelegenheid is geschikt voor het systeem, dat wordt via zendapparatuur in het wegdek doorgegeven.

Volvo meldt dat de techniek ‘het productiestadium nadert’ maar geeft geen tijdspad. Veel hangt ook af van de infrastructuur, die geschikt gemaakt moet worden voor het systeem van Volvo. De Zweden beloven dat de nieuwe XC90, die eind 2014 op de markt komt, deels autonoom kan rijden.

Tags: