Ook Volvo op de schopstoel

De inkt van het overnamecontract van Jaguar en Land Rover tussen Ford en het Indiase Tata is nog nauwelijks droog en Ford heeft alweer plannen om weer een merk af te stoten. Ditmaal is Volvo aan de beurt. Opmerkelijk, want het Zweedse merk is juist één van de winstgevende takken van het concern.

Bronnen met nauwe contacten met Ford-topman Alan Mulally melden in de Wall Street Journal dat ook Volvo in de etalage gezet wordt. Het is de volgende fase van Ford’s ‘shrink to grow’-filosofie dat het concern weer in rustiger water moet brengen. Nadat eerst Aston Martin werd verkocht aan een investeringsmaatschappij, werden onlangs Jaguar en Land Rover afgestoten.

Op deze manier kan Ford zich volledig richten op het eigen merk. Alleen Lincoln en een aandeel in Mazda blijven bij Ford achter. De nieuwe bedrijfsfilosofie van Ford omvat ook een forse inkrimping van het aantal modeluitvoeringen. Zo kunnen kopers van een nieuwe auto uit minder opties kiezen en komen er juist meer ‘wereldauto’s’. Dat zijn modellen die wereldwijd op de markt worden gebracht, in plaats van verschillende auto’s voor bijvoorbeeld de Europese en Amerikaanse markt. De nieuwe Fiesta heeft hiervoor het startsein gegeven.

Tags: